U bent hier

Over glasblazen

Glas is één van de meest fascinerende vloeistoffen die we kennen op aarde. Bepaalde zandsoorten worden direct helder glas als deze worden verhit tot een temperatuur van ongeveer 1100 graden Celsius. Met speciale glasblaastechnieken zijn er prachtige vormen te creëren.

Vervaardiging van glascreaties

Glasblazen is een ambachtelijke techniek waarmee glazen siervoorwerpen of ornamenten met behulp van een blaaspijp en nat krantenpapier of een houten mal worden gevormd. Omdat het glas afkoelt tijdens het proces beschikt de glasblazer over een oven om het glas opnieuw te kunnen verwarmen om het daarna te vervormen. Het proces van de vervaardiging van glascreaties is een lust voor het oog van het publiek van een demonstratie of workshop. Deze vorm van glasblazen kan alleen in een fabriek of speciaal daarvoor ingerichte bedrijfsruimte. Dit omdat er voor het proces minimaal 3 ovens nodig zijn. Een oven waar het glas in wordt gemaakt en waar vervolgens met een blaaspijp het glas er uit wordt gehaald, een oven om tijdens het proces het steeds weer afkoelende glas op nieuw te verwarmen en tot slot de belangrijkste; de koeloven. Alle producten moeten na het vervaardigen direct in een oven om langzaam af te koelen, dit omdat glas een slechte warmtegeleider is. Zou men
geen koeloven gebruiken, dan zet de buitenkant uit omdat het afkoelt door de omgevingstemperatuur, de binnen kant blijft nog warm omdat glas een hele slechte warmtegeleider is waardoor spanning ontstaat. De spanning wordt zo sterk dat het glas spontaan kapot zal barsten. Plaatst men het direct in de koeloven van ongeveer 500 graden dan blijft het op temperatuur. Is de oven vol dan laat men de oven langzaam afkoelen naar kamertemperatuur. 2-3 uur voor drinkglazen 3-4 dagen voor grote massieve objecten

Geschiedenis van glas

Er zijn meerdere verhalen over de uitvinding van glas, maar het lijkt een toevallige gebeurtenis te zijn. De Romeinen ontdekten dat zand door verhitting veranderde in een vloeibare substantie dat na afkoeling hard werd.
Lees verder

Glastechnieken

Er zijn diverse technieken waarmee glas wordt 'gemaakt' en wordt bewerkt. Naast blazen, persen, fusen, spiegelfabricage voor de vervaardiging, is glasslijpen, brandschilderen, etsen, zandstralen en graveren een bewerkingstechniek.
Lees verder

Glas toepassingen

Glas is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Waar enkele jaren geleden nog dagelijks glas werd toegepast in weckpotten voor levensmiddelen zien we glas tegenwoordig terug in het glasvezelnetwerk en de neonreclame.
Lees verder