U bent hier

Demonstratie glasblazen op school

Laat "De Glasblazer" op school een leerzame en dynamische demonstratie Glasblazen verzorgen. De leerlingen krijgen op een originele en humorvolle wijze informatie over glas, het productieproces en bewerkingsmethodes. Vanzelfsprekend mogen de toeschouwers ook zelf aan de slag door een mooie glascreatie te blazen en mogen dit als souvenir mee naar huis nemen.
Glas ontstaat door zand, kalk en soda samen te smelten tot een hete glasmassa. De glasblazer neemt een flinke druppel glas op met zijn blaaspijp en vormt dit gloeiend hete klompje tot een ornament. Dan tikt hij het van de blaaspijp en laat het afkoelen.Dat dit een bijzonder proces om eens van dichtbij mee te maken is vanzelfsprekend.

Nog leuker is het om een door de GlasEntertainer samengestelde lesbrief, geheel gewijd aan glas, te behandelen voordat de glasblazer naar school komt voor het geven van een demonstratie. In de lesbrief zit een ontwerpwedstrijd voor een drinkglas, waar de leerlingen aan kunnen deelnemen. Het winnende ontwerp zal door GlasEntertainer Willem Buyse daadwerkelijk geblazen worden.

Voor scholieren is het buitengewoon interessant om te zien hoe dit proces in zijn werk gaat!
een reactie van een opdrachtgever;
Hoi Willem

ik kreeg vaadaag een de email met de vraag of ik een referentie voor je wilde schrijven ivm met je aanmelding voor de cultuurkaart CJP

Dit heb ik terug geschreven( niet blozen hoor)

Geachte Mw Ridders,

Naar aanleiding van uw email waar in u vraagt on en referentie over dhr. Buyse, kan ik u het volgende vertellen:

Dhr Buyse is reeds een aantal jaren een vaste gast docent in ons programma voor CKV.
Zijn lessen zijn een voor ons een mooie verbinding tussen techniek en vormgeving en creatief werk en worden door de leerlingen zeer gewaardeerd
Door de vrolijke en informatieve wijze waarop hij de leerlingen begeleid en uitdaagt laat hij ze telkens weer boven zichzelf uitstijgen en gaan ze uiteindelijk met een zelf geblazen glas-werkstukje naar huis.
Een workshop met veel spektakel en vuur doorspekt met humor en veel wetenswaardigheden over glas en zijn toepassingen waarin het natuurkundige verschijnsel van smelten en stollen een hoofdrol speelt.
Veel meer als even het zwaantje van glas.
Een aanrader voor elke CKV docent zou ik zeggen leerzaam creatief en onderhoudend.
Een les die je eigenlijk geen enkele leerling mag onthouden.


Met Vriendelijke groet, 
Jan Niebeek,
Winklerprins College
Veendam